top of page

Yakın İlişkilerde Şiddet

Yakın ilişkilerdeki şiddetle mücadele çalışmalarında yaygın kullanılan travma odaklı yaklaşımlar şiddetin olumsuz psikolojik sonuçlarının tanımlanması ve görünür kılınması açısından faydalı olsa da, şiddet karşısındaki tepkileri bağlamdan kopuk biçimde değerlendirmek gibi bazı kısıtlılıkları nedeniyle özellikle feminist uzmanlar tarafından eleştirilir. 

Şiddeti ve şiddet karşısında verilen tepkileri toplumsal cinsiyet eşitsizliği ve adaletsizlik gibi faktörleri dikkate almadan yalnızca bireysel düzeyde ele almak yanıltıcı ve indirgemeci olabilir.

Bu nedenle feminist yaklaşımlar yakın partner şiddetiyle mücadelede “bağlamsallaştırma” ilkesini benimser ve toplumsal bağlamı dikkate almanın önemini vurgular. Ayrıca, feminist yaklaşımı benimseyerek şiddete uğramış kişilerle çalışan ruh sağlığı uzmanları da aynı toplumun bir parçası olduklarını unutmadan bu bağlamın kendi üzerlerindeki etkilerini çalışmalıdır. 

Ne şiddetin ortaya çıkışı, ne de şiddet karşısında verilen tepkiler ve alınan kararlar yalnızca psikolojik semptomlara indirgenebilir. Tüm bunlar toplumsal bağlam içinde değerlendirilmelidir. 


Kaynak: “Yakın İlişkide Şiddetle Mücadelede Psikolojik Çalışma: Feminist Yaklaşımlar” (Büşra Yalçınöz Uçan, Anıl Özge Üstünel) 

Makalenin içinde bulunduğu kitap, yayınevinin sitesinde erişime açık biçimde yayınlanmış. (“Şiddetsiz Birey, Aile ve Toplum: Ruh Sağlığı Alanında Şiddetsizlik Odaklı Yaklaşım ve Uygulamalar”, Derleyen: Alev Çavdar, Anıl Özge Üstünel, Zeynep Maçkalı)


Görsel: Georgia O’Keeffe, Purple Leaves


#şiddet #partnerşiddeti #yakınilişkilerdeşiddet #ruhsağlığı #psikoloji


25 Kas 2024

1 dakikalık okuma

1

22

© 2024, İstanbul, İpek Aksoy tarafından hazırlanmıştır.

Kl. Psk. İpek Aksoy

bottom of page