top of page

Kadınlar “Çiçek” midir?- “Korumacı Cinsiyetçilik” hakkında



çiçek

“Kadınlar çiçektir.” benzeri söylemleri ve bunlara verilen olumsuz tepkileri hepimiz duymuşuzdur. Peki görünürde iltifata benzeyen bu cümlenin ne sakıncası var? Bu cümle neden bu kadar tepki alıyor olabilir? 


Glick ve Fiske’nin  “Çelişik Duygulu Cinsiyetçilik”(Ambivalent Sexism)*  tanımına göre cinsiyetçiliğin iki türü var:


“Düşmanca cinsiyetçilik” (Hostile sexism) cinsiyetçiliğin açıkça negatif ifadelerle ortaya konan ve daha kolay tanınabilen türü. 
“Korumacı cinsiyetçilik” (Benevolent sexism) ise kadınların erkekler tarafından korunması, sevilmesi gerektiği görüşlerini içerir.

“Korumacı cinsiyetçilik” dışarıdan daha masum gibi dursa da hizmet ettiği amaca baktığımızda düşmanca cinsiyetçilikten farksız olduğunu görürüz: Kadının zayıf ve erkeğe göre aşağı konumda olduğu fikrini güçlendirmeye yarar.  


Yani hayır, kadınlar narin çiçekler değiller. Ve iyi niyetle söyleniyor dahi olsa bu bir iltifat değil, cinsiyetçi bir ifade. Kadınların hassas, zayıf, erkekler tarafından sevilmeye ve kollanmaya muhtaç olduğunu ima eden herhangi bir söylem kabul edilebilir değil. 


*Kaynak: 

Sakallı-Uğurlu, N. (2002). Çelişik duygulu cinsiyetçilik ölçeği: Geçerlik ve güvenirlik çalışması. Türk Psikoloji Dergisi, 17(49), 47-58. 


#korumacıcinsiyetçilik #cinsiyetçilik #psikoloji


2 Eyl 2024

1 dakikalık okuma

0

37

© 2024, İstanbul, İpek Aksoy tarafından hazırlanmıştır.

Kl. Psk. İpek Aksoy

bottom of page